Back from the wild
Mambo wazungu kicha!
weer even een tijdje geleden! hele drukke week gehad, woensdag was een beetje een saaie dag in het ziekenhuis de dokters liepen hun ronde en er werd verder niet veel gedaan. maar die avond ben ik wezen eten bij dr choi hij heeft koreaans voor ons gekookt en dat was heerlijk en gezellig! er moest natuurlijk eerst een foto worden gemaakt en we hadden ook wat moeite met het vinden van zijn appartement(mijn schuld natuurlijk)
donderdag waren er wat kleinere operaties van een tanzaniaanse dokter, eerste 2 kinderen waarvan de een een kraal in zijn neus had en de ander een munt in zijn keel. de dokters zijn hier alleen niet zo vriendelijk tegen kinderen op het moment dat ze gaan huilen worden ze boos op het kind(logica is hier ver te zoeken). toen was er ook een jongen met een testikel vol lymfevocht wat de grootte had van een vuist dus dat was een beetje ongemakkelijk om te zien, maar toen de dokter er een incisie inmaakte liep al het vocht er uit en was de testikel weer normaal, leuke details dit.
vervolgens hadden we social met alle mensen van projects, we gingen met de bus naar the blue heron dit is een soort van mzungu plaats wat buiten de stad was en aardig luxe is. dus we hebben er heerlijk gegeten! eenmaal terug zouden we met een groep uitgaan, maar dankzij een paar afhakers en de volle buiken zijn we niet meer gegaan en hebben we met een groepje van 4 wat gedronken bij het hostel en zijn we daarna gaan slapen.
vrijdag ochtend zijn we met een stuk of 10 medical volunteers en een tanzaniaanse arts naar het masaai dorpje engikaret gegaan om daar de mensen te voorzien van consult en medicijnen. we leidde de mensen eerst naar een bureau waar ik zat om alle gegevens te noteren en vervolgens konden ze daarna door naar de dokter die dan iets voorschreef wat ze verolgens in de andere kamer konden krijgen. het ging allemaal goed totdat er maar meer en meer mensen kwamen en we ons af begonnen te vragen of ze wel echt ziek waren. heb namelijk nog nooit een schoolklas gezien waarvan elk kind ziek is. dus op een gegeven moment moesten we aan de slag als crowd controllers om alles in de goede richting te sturen. uiteindelijk hebben we iets van 140 mensen geholpen in 6uur dus dat is een mooi resultaat. alleen voor hoe lang vraag ik me dan af.
vrijdag avond eindelijk weer thuis gegeten en voor de eerste keer ugali(water met maismeel) dit koken ze tot het een soort van deeg wordt en dat eet je met groenten en vlees. het was goed te pruimen zolang er maar saus bij zit!
zaterdag ochtend met een groepje van 5 vertrokken naar lake manyara op safari! eerst naar een campsite gereden waar we de campeerpullen achterlieten samen met de kok die alles ging op zetten. daarna vertrokken naar lake manyara waar we al vanalles hebben gezien. vooral baviaanen, olifanten en giraffen. we reden in een extreem grote landcruiser waar het dak van omhoog kon dus ik stond de hele tijd in de auto wat heerlijk was om te doen! eenmaal terug hebben we uitgebreid gegeten(het beste eten krijg je tijdens safari's) en hebben we de champions leage finale gekeken.
zondag vertrokken naar de serengeti, waar je eerst een stuk langs de ngorogoro krater komt. het landschap daar is echt adembenemend, er is helemaal niks en dan soms staat er ineens een masaai langs de weg te niksen heel apart. toen een halve dag door de serengeti gereden waar we naast de gigantische hoeveelheden aan gnoe's en zebra's ook op een groep van 30 olifanten zijn gestuit die nog geen 5meter van ons vandaan waren! rond 5 gingen we naar pimba campsite om te kamperen op de serengeti(hangen hele mooie borden dat er dieren kunnen zijn die je zullen aanvallen) dus dat was wel even spannend, maar ook heel mooi de zonsondergang kunnen zien en alle sterren.
maandag ochtend heel vroeg opgestaan voor de zonsopgang, wat echt super snel ging. vervolgens nog een paar uur door de serengeti gereden, eerst zagen we een hele tijd niks en toen stonden er ineens 10 leeuwen voor onze jeep de eerste die we zagen, en een stuk verder zag ik een leeuw langs de weg, dus ik riep simba naar de gids en hij stopte waar we vervolgens aan de andere kant in een boom 3 leeuwen zagen slapen! en terwijl we daar foto's van maakte kwam achter ons een leeuw uit het gras met een hele groep welpjes die langs ons liepen en ook in de boom klommen dus dat was geweldig om te zien, vooral omdat we de eerste waren want daarna kwamen er 3 andere jeeps aanrijden. na de serengeti weer terug gereden naar de krater waar de de tenten op hebben gezet en weer even goed hebben gegeten.
dinsdag ochtend zijn we de krater in gegaan, opzoek naar een neushoorn om de big 5 te voltooien. de neushoorn hebben we uiteindelijk ook gevonden, 2 heel ver weg dus je moet goed inzoomen op een foto om ze te kunnen herkennen. ook hebben we ons eerste mannen leeuw gezien die ook nog eens met een vrouwtje was en er wel zin in had!
we hadden wel mazzel met een goede kok en goede gids die mij blijkbaar wel mocht want ik werd door hem aan iedereen voorgesteld als mholanze kicha(gekke nederlander) of mzungu kicha(gekke blanke) waarbij ik weer in swahili moest uitleggen dat hij kicha was en dan had hij het er weer over dat hij toch even met zijn baas ging praten en voortaan geen nederlanders meer wou. en ook de kok hebben we hele rit mpiche kicha genoemd(gekke kok)
vandaag paar uur in het ziekenhuis geweest waar de dokters hun ronde deden, dus ik ga maar eens snel een andere afdeling bezoeken in de hoop op de niet operatie dagen iets leuks te doen. en er zijn ineens een hele hoop vrijwilligers in het ziekenhuis, wat een beetje minder is want nu wordt het nogal druk overal dus ik ben benieuwd hoe dat met de operaties gaat.
internet hier is te langzaam om foto's te uploaden dus ik zal vandaag of morgen het nog even proberen in een internet cafe, heb 1059 foto's dus er moeten wel een paar goede tussen zitten!
spreek jullie snel weer!
Kwa Heri
(mocht iemand willen bellen of smsen mijn tanzaniaanse nummer is +255 7189 08 438)
hee erik,
klinkt leuk allemaal! ik zou wel graag ruilen met je!;) gelukkig hebben de dieren(en mensen je nog niet opgegeten;) maak nog maar veel foto's.
geweldig dat je dit allemaal mee mag maken
groetjes van ons.
Hey Erik,
Klinkt allemaal geweldig!!! Voor zover ik nog niet jaloers was, ben ik t nu nog meer!! Hebben jullie ook al een luipaard gezien?? (hoort ook bij de big five;))
Ben heeeeeel erg benieuwd naar de foto's!!
Heel veel succes nog en we horen vast weer snel van je!!
Ramon en niels
Ha Erik !
Die safari klinkt erg gaaf zeg met zoveel verschillende dieren. Je ziet daar meer dan hier op de Veluwe!
En ook nog even een hoop mensen aan medicatie geholpen, dat geeft een hoop voldoening lijkt me.
Nog veel plezier en we lezen je volgende avonturen wel weer.
Groetjes uit het zonnige Arnhem!
Ha Erik,
We volgen je reisverhalen en genieten met je mee! Gaaf dat je op safari bent geweest. Ooooh en welpjes gezien...helemaal goed. Nu nog even de beroemde berg op en klaar ben je....:-)!
Enjoy!